tirsdag 22. november 2011

Kjærlighet og sammhold

Dette er et landskapsbilde, og teknikken som er brukt er fotografi. Bildet forestiller et utsnitt av en bru (mellomgrunnen), to ender (forgrunnen) og en ås og bygninger (bakgrunnen).  Bildet har det gylne snitt som komposisjonsprinsipp, med endene i den nedre høyre firkanten, refleksjonen i den nedre venstre firkanten, brua i den øvre venstre firkanten og bakgrunnen i den øvre høyre.  Lyset er i gråtoner, selv om et er relativt lyse farger som fremhever gulfargen på brua. Bruas refleksjon er i kontrast til elva som blir opplyst av den overskyete himmelen. Bildet er tatt i normalperspektiv.

Det første vi legger merke til ved dette bildet er den gule broen. Dette fører til at blikket blir ført bakover i bildet, langs broen. Deretter ned på endene og så ned på refleksjonen i vannet. Dette skyldes at øynene våre følger kontraster og linjer som blir skapt av lysforskjellene.

I begynnelsen virker bildet melankolsk, men når man legger merke til endene får man en mer romantisk stemning. Disse endene kan tolkes som et symbol på kjærlighet, ettersom det er en hun-, og en han-and, istedenfor en flokk. Broen kan være et symbol på samhold og det å være knyttet sammen. Det er også mange stabile trekanter på undersiden som holder bruen oppe. Dette gir bildet en følelse av å være stabilt. 

Det er også mange horisontale linjer i bildet ettersom bildet er i landskapsformat og hovedmotivet ligger relativt horisontalt. I tillegg ligger også den synlige elvebredden vannrett, sammen med krusningene i elven. Likevel gjør den nesten vertikale gjenspeilingen i vannet at bildet fortsatt blir spennende å se på. Det er også ustabile trekanter i gjenspeilingen, noe som gjør at den øvre delen av bildet virker mer stabilt enn den nedre delen.

Kontrasten mellom bruas speilbilde og refleksjonen fra himmelen i vannet skaper uro og spenning i bilde. Samtidig er det noe bevegelse i bildet som forsterker effekten av urolighet.

Bildet kan tolkes på flere måter, det kan enten formidle kjærlighet og samhold, men også det at det finnes to sider av samme sak ettersom det er gjenspeiling i vannet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar